Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την έκδοση του περιοδικού "Σελιδοδείκτης"

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,
Ειλικρινά λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας σήμερα λόγω έκτακτων πολιτικών υποχρεώσεων εκτός Αθηνών.
Χαίρομαι όμως ιδιαίτερα που σήμερα γίνεται η εκδήλωση παρουσίασης του «Σελιδοδείκτη» και μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας, να χαιρετίσω την έκδοση του περιοδικού και να τονίσω τη αναγκαιότητα της έκδοσής του και το ρόλο που εν δυνάμει μπορεί και πρέπει να παίξει γεφυρώνοντας τις θεωρητικές αναλύσεις για την εκπαίδευση με την πολιτική πρακτική στο χώρο του σχολείου και την εκπαιδευτική πράξη.
Η εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης, δηλαδή η υποταγή της Εκπαίδευσης στους κανόνες της αγοράς, είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική στην ουσία πρόκειται για τη δημιουργία συνθηκών ταξικού πολέμου, που στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των καταπιεσμένων τάξεων με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, με την ανάσχεση και αναστροφή των κατακτήσεων της εργατικής τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική συνοδεύεται από μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο επίπεδο της θεωρίας. Χαρακτηριστικό αυτής είναι η χρήση φαινομενικά ουδέτερων όρων οι οποίοι υποδηλώνουν βαθιά αντιδραστικές αναλύσεις.
Στόχος είναι η επιβολή της ηγεμονίας της αστικής πολιτικής και ο ιδεολογικός αφοπλισμός της εργατικής τάξης και των φτωχών στρωμάτων, και το κυριότερο η δημιουργία ενός κλίματος συναίνεσης στους φορείς της κοινωνικής αντίστασης.
Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναδειχθεί και να αναλυθεί διεξοδικά ο μηχανισμός επιβολής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στα εκπαιδευτικά συστήματα των διαφόρων χωρών, ρόλο που τον έχει αναλάβει ο ΟΟΣΑ σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα υλοποιεί με περισσή ευλάβεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Κύριος στόχος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην εκπαίδευση είναι η μετατροπή της εκπαίδευσης σε τομέα παροχής υπηρεσιών, και σε τελική ανάλυση σε μια πηγή αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Οι επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία έχουν στόχο να καταστρέψουν τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους, όπως αυτό εκφράζεται με το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην υγεία και να το αντικαταστήσουν με ένα κράτος ρυθμιστή της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων.
Στις μέρες μας ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός έχει περάσει σε νέο στάδιο. Η εκπαιδευτική του πολιτική στοχεύει στην προλεταριοποίηση της πνευματικής – διανοητικής εργασίας, στη δημιουργία συνθηκών όπου η εκπαίδευση θα προετοιμάζει τη δημιουργία μιας στρατιάς ελαστικά εργαζομένων.
Και αυτό το επιτυγχάνει μέσα από:
1) την κοινωνική απαξίωση του εκπαιδευτικού, και
2) μέσα από την παρέμβαση στα προγράμματα σπουδών όπου η απόκτηση δεξιοτήτων έρχεται σε πρώτο πλάνο και η επιστημονική γνώση, η κατανόηση μέσω των μεθόδων της επιστήμης, σε δεύτερο.
Θεωρώ σημαντικό ότι πέρα από την ανάλυση θα πρέπει να σκιαγραφηθεί και η εναλλακτική πρόταση.  Όχι μόνο στο επίπεδο της γενικότερης πολιτικής απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό αλλά ιδιαίτερα στην εκπαίδευση.
Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, πρέπει να αντιτάξουμε μια διαφορετική πολιτική, να συγκροτήσουμε ένα πλαίσιο θέσεων που θα στοχεύουν να αναστρέψουν την νεοφιλελεύθερη επέλαση.
Σήμερα, η μόνη συνεκτική πρόταση απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική στην εκπαίδευση προέρχεται από το ρεύμα της Κριτικής Παιδαγωγικής.
Στο Συνέδριο που διοργανώνουμε σε 15 μέρες, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε και να σκιαγραφήσουμε τις προοπτικές αντίστασης που μπορεί δυνητικά να εμφανίσει το κίνημα των εκπαιδευτικών ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, όπως αυτές διαγράφονται από τις θεωρητικές αναζητήσεις της Επαναστατικής Κριτικής Παιδαγωγικής.
Πέρα όμως από το Συνέδριο ή και το Θερινό Σχολείο που διοργανώνουμε, η συνεισφορά που μπορεί να έχει ο «Σελιδοδείκτης» στην ανάλυση αλλά και στη συγκρότηση της εναλλακτικής πρότασης είναι πολλαπλάσιας σημασίας για τον πολύ σημαντικό λόγο ότι μπορεί να αποτελέσει το διαρκές βήμα έκφρασης του κινήματος των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων συνδυάζοντάς το με την ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας και τις πολιτικές παρακαταθήκες της ασυμβίβαστης ανατρεπτικής αριστεράς.
Θέλω να συγχαρώ όλους και όλες, συντρόφους και συντρόφισσες, που δούλεψαν για να γίνει ο «Σελιδοδείκτης» πραγματικότητα και να τους ευχαριστήσω που μου κάνουν την τιμή να με συμπεριλάβουν στους συνεργάτες του περιοδικού.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκδοση!!